Europa Romania

Vulcanii Noroiosi, senzatii de pe alta planeta

bannere grecia 1

Romania ascunde multe locuri unice si uimitoare care merita sa fie descoperite si admirate, unul dintre acestea fiind Vulcanii Noroiosi. Daca doriti sa fugiti din cotidian si sa va simtiti pentru cateva momente ca sunteti intr-o alta lume, intr-un spatiu selenar, atunci vulcanii misteriosi va vor captiva.

Vulcanii Noroiosi
Foto: Bianca Lucia Rus

Declarata in 1924 monument al naturii, zona Paclele Mari – Paclele Mici (situata intre dealurile Balaurului, la est si Banului la vest, la 12 km de localitatea Berca din judetul Buzau, gazduieste vulcanii noroiosi, fiind singurul loc din Europa in care se pot vedea astfel de fenomene. In ultimii 150 de ani astfel de fenomene  au mai fost semnalate si in alte zone, ca de exemplu: la Filias, judetul Harghita langa Cristuru Secuiesc, la Gloduri jud Bistrita Nasaud langa Monor, la Hasag judetul Sibiu langa Slimnic, langa Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, precum si in cateva zone colinare din Moldova.

vulcanii noroiosi
Foto: Arkadivna

Formele cele mai impresionante si bizare in acelasi timp se gasesc in rezervatia geologica si botanica Paclele – Berca, avand o suprafata de aproximativ 30 de hectare  (ca si curiozitate aici gasim 2 plante rarisime: Obione verrucifera si Nitraria schoberi, plante halofile care se dezvolta intr-un mediu sarat si au hrana bazata pe saruri).

Daca veti vizita platoul Paclele Mari, o sa observati ca acesta se intinde pe cca. 20 de hectare si este dominat de dimensiunile impresionante ale celor trei vulcani din centrul platoului, care au diametre de peste 100 m. Vulcanii noroiosi reprezinta practic puncte de iesire la suprafata a gazelor naturale degajate de zacamintele de hidrocarburi din subsol de-a lungul unor falii. Gazele aduc la suprafata apa din panza freatica si noroi provenit din marne inmuiate, pe care il debordeaza. (articol de Nicoleta Bacanu, preluat de pe site-ul traiesteromaneste.ro). Citeste tot articolul aici.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.Booking.com

evomag.ro
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other