mijloace de transport speciale
Barcă totora pe lacul Titicaca / Foto: Andrey Khrobostov
Transport

10 mijloace de transport speciale, de incercat in calatorii

Calatoria in Vietnam cu o barca datand din vremuri de mult apuse, plimbarea cu o ricsa in Japonia sau admirarea piramidelor cocotat pe o cocoasa de camila – in intreaga lume exista o multime de mijloace de transport bizare. Exista un tip, Charley Boorman, care a calatorit din Irlanda pana in Sydney, folosind nu mai putin de 112 mijloace de transport. Prin urmare, posibilitatile sunt extrem de multe. Ai mai jos o lista cu zece mijloace de transport speciale, de incercat in calatoriile tale:

1. Trenul Bamboo, Cambodgia

trenul de bambus battambang
Hello world!

Intre Battambang si capitala Cambodgiei, Phnom Pen, vei gasi acest tren interesant, cu cadrul din lemn, podeaua din bambus, motor vertical si roti refolosite de tanc militar. In ciuda faptului ca arata atat de simplist, el poate transporta pasageri si marfa dintr-un oras in altul. Numele lui in limba khmera este “norry’, merge pe sine, dar ai grija sa nu uiti sa sari din el atunci cand se apropie un tren adevarat!

2. Tuk Tuk, Asia de Sud-Est (India/Thailanda)

tuk tuk bangkok
Tuk Tuk in Bangkok / Foto: Witthaya Prasongsin

Aceste vehicule motorizate cu 3 roti sunt folosite in intreaga Asie. Originare din Thailanda, ele s-au raspandit in Laos, Cambodgia, Pakistan si India. Si chiar pe computerul tau, din moment ce chiar acum te plimbi cu tuktuk-ul! Desi Bangkok detine pionieratul in industria tuktuk-ului, India e locul unde soferii bezmetici si conditiile haotice de drum fac dintr-o calatorie cu tuktuk o adevarata aventura. Indiferent ca esti in Bangalore sau New Delhi, sari intr-unul pentru amuzament. Intr-un tuk tuk incap de regula doua persoane si un bagaj.

3. Barca straveche, Hong Kong

barca veche hong kong
Foto: Leung Cho Pan

De-a lungul Portului Victoria din Hong Kong, barcile traditionale ale acestei natii plutesc pe apa, pe langa zgarie norii si hotelurile extravagante din oras. Aceste ambarcatiuni chinezesti dateaza din vremuri stravechi, mai exact de pe timpul Dinastiei Han. In zilele noastre, ele sunt transformate in barci de pe care poate fi admirat apusul soarelui sau pe care se pot organiza croaziere unde bautura e din belsug pentru turisti, dar si pentru localnici dornici de o gura de aer curat. Daca te afli in vacanta in Asia, nu rata o calatorie cu acest mijloc de transport.

4. Plimbarea cu elefantul, Thailanda

elefanti thailanda
Foto: suriyasilsaksom

Inainte ca statiunea Phuket sa devina o atractie turistica de prim rang, elefantii salbatici colindau padurile sale dese si dealurile din zona. Astazi, numarul lor s-a redus considerabil. In loc sa stea la plaja sau intr-unul din hotelurile din Phuket, turistii pot explora zona in circuite organizate in spatele elefantilor, o practica hulita din ce in ce mai multa lume, care considera ca elefantii sunt exploatati in Thailanda si tratati in moduri nepotrivite (lucru infirmat de eforturile celor din sanctuarele de elefanti, care s-au dezvoltat mult in ultimii ani). Pe de alta parte, aceste plimbari cu elefantii au revigorat considerabil industria turismului si au generat fonduri care sa asigure supravietuirea a mii de animale.

5. Zorbul, Noua Zeelanda

zorb
Foto: klook.com

Zorbul este un sport care consta in rostogolirea de pe un deal in interiorul unei mingi gonflabile uriase, a carei cadere este amortizata de un invelis subtire de aer. Noua Zeelanda a fost prima care a adus bungee-jumping, rafting, skydiving si acum… zorbul! Exista mai multe tipuri de deplasare cu zorbul – de la umed la uscat, de la o persoana pana la mai multe, sau in zigzag. Cu siguranta, calatoria cu acest glob este un mod interesant de a gasi drumul prin Noua Zeelanda.

6. Saniile trase de caini, Norvegia

sanie trasa de caini
Foto: Wikipedia

Nu multe sunt locurile in care poti face asta. In nordul Norvegiei, aproape de Cercul Polar, te poti imbarca intr-o excursie cu sanii trase de caini, care te poarta prin peisaje de iarna mirifice. Fiecare participant va conduce propria sa echipa formata din 4 sau 6 caini. Multe excursii sunt organizate in Parcul National Saltfjellet – Svartisen si Parcul National Jotunheimen, unde poate fi inclusa si sederea peste noapte in casute din lemn.

7. Barca Totora, Peru

barci totora
Foto: Christian Vinces

Pe insulele plutitoare ale Lacului Titicaca, triburile Uros se deplaseaza cu ambarcatiuni construite din trestie – totora in limbajul tribal – gasita in lac. Construite intr-o forma asemanatoare unui dragon, se spune ca barcile erau folosite in vremurile antice incase pentru a indeparta raul. Aceste barci incredibil de usoare, dar rezistente se deplaseaza cu repeziciune pe apele calme ale lacului, facand transportul localnicilor usor si convenabil.

8. Autobuzul “Pui’, Guatemala

chicken bus guatemala
Foto: Ashley Ann Mentley

Autobuzele publice din Guatemala sunt denumite „autobuze pui” din cauza conditiilor de transport, in care pasagerii sunt inghesuiti in aceste vechi vehicule scolare americane, printre pui de gaina si capre. Pentru turistii mai indrazneti, aflati in cautarea aventurii, acesta este un mod interesant prin care poti patrunde in esenta acestei tari. Unele autobuze sunt decorate cu insemne colorate si afise voodoo, dar toate produc acelasi fior de emotie. Ai grija – mici infractiuni au fost raportate in aceste mijloace de transport.

9. Felucca, Egipt

felucca
Foto: DoctorJools

Aceste ambarcatiuni traditionale egiptene au ramas de-a lungul secolelor, principalul mijloc de transport pe fluviul Nil, in Egipt. Formele lor stravechi plutesc pe apa, asa cum faceau inca din timpurile faraonilor.

In zilele noastre, atat localnicii cat si turistii se bucura de calatoriile relaxante cu felucca, expunandu-si trupurile la soare sau admirand apusul. Turistii pot beneficia de calatorii cu felucca in excursii ce dureaza mai multe zile, de la Luxor la Aswan si inapoi.

10.  Camilele, Iordania

camile petra
Foto: nodostudio

Excursiile in spatele camilei prin desertul Wadi Rum reprezinta una dintre principalele atractii ale Iordaniei. Din vremuri stravechi, camilele au reprezentat unul dintre cele mai utile mijloace de transport din istoria Iordaniei. Turistii au la dispozitie excursii safari cu camile, cu o durata de 3 zile, care includ cazare printre beduini si explorarea siturilor arheologice.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!