Dosar Japonia Jurnal de bord

Tokyo: Gradina Hama-rikyiu

Imagineaza-ti un cartier de zgarie-nori. Cladiri cu zeci de etaje, in care lucreaza zi de zi japonezi workaholici, imbracati in costume negre. Si care, de la ferestrele birourilor lor, vad zi de zi o pata verde. Acea pata este un parc de o frumusete rapitoare. Unul pe care niponii il numesc, de fapt, gradina, pe care l-au botezat Hama-rikyu si care se intinde pe un vechi domeniu feudal ce apartinea unei familii nobile.

N-as recomanda sa mergi in Tokyo si sa vezi un… parc, daca acesta n-ar avea atat de multe elemente spectaculoase. Care ar fi acestea? Incepand cu pinul de 300 de ani, despre care se spune ca ar fi fost plantat de shogunul Ienobu, fiul lui Tsunashige, cel care a fondat parcul ce facea parte din domeniul familiei Tokugawa. Continuand cu elesteul Sensui, care are 9000 m patrati si care ocupa cam un sfert din suprafata gradinii, dar si patru insule, doua dintre ele putand fi accesate pe poduri. Pe elesteu – o multime de rate. In apa – o multime de crapi (crapii koi, clasicii crapi portocalii prezenti in apele asiatice). O multime de flori (de la azalee la irisi), arbori si arbusti (de la ciresi la caisi), plus cateva case ale ceaiului (prima, construita in 1707), cochete si discrete ca niste japoneze in chimonouri, pajisti perfecte pentru cateva ore de picnic si, in general, peisaje diverse si calde, strajuite de privirile de sticla si otel ale cladirilor ce sfideaza norii – toate astea fac din gradina Hama-rikyiu o incredibila oaza de liniste in mijlocul unui oras atat de agitat si aglomerat ca Tokyo.

Intrarea nu este libera: te va costa 300 de yeni (circa 3 euro) dar cu siguranta merita sa-ti petreci aici macar doua ore intr-o zi calduroasa (program de zizitare: 9-17). Contrastele peisajelor te vor ameti dar iti vei capata imediat linistea gratie incontestabilei puteri de atractie a gradinii.

TukTuk recomanda: sa servesti un ceai verde in casa ceaiului din gradina Hama-rikyu. Costa 500 de yeni (circa 5 euro) si te zenifica. In special digestiv.

Casa ceaiului – poti savura un ceai verde pentru 500 de yeni
Natura si betoane – ce oras frumos!
Un pin vechi de 300 de ani
Norii chiar se simt zgariati
Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!