Agricultura si cresterea oilor au constituit intotdeauna baza economiei Sardiniei. Din vremuri stravechi, oamenii au locuit aici, au cultivat si au trait de pe urma roadelor muncii lor, intr-o societate arhaica si simpla care le-a alimentat mereu demnitatea celor din partea locului. In anii 60 si 70, oamenii si-au dat seama de imensul potential turistic al Sardiniei. Datorita acestui fapt, majoritatea traditiilor culinare stravechi ale insulei sunt strans legate de pamant: carnea fripta, laptele si branza, mierea, carnatii. Aceasta este bucataria fermierilor si crescatorilor de oi, una in stransa legatura cu pamantul. Mult mai recenta dar cu o traditie solida, este bucataria legata de mare, tipica pentru orasele de la malul acesteia. Fiecare oras al Sardiniei are specificul lui culinar. Mai jos ai o lista a celor mai bune restaurante traditionale din Sardinia.
Su Gologne
Numele acestui loc vine de la izvorul cu apa pura, Su Gologne, situat in imediata apropiere, in incinta unui parc natural foarte mare, care inconjoara hotelul. Restaurantul Su Gologne se afla in tinutul luxuriant Oliena, Nuoro, in inima Sardiniei. Intr-o atmosfera familiara care reinvie vremuri de mult apuse, Restaurantul Su Gologne propune un meniu traditional cu feluri de mancare tipice. Vei gasi aici paste facute in casa si carne fripta, insotite de branza proaspata, paine, fructe si legume, toate din productia proprie. Mancarea e servita impreuna cu o selectie de vinuri locale, din care nu trebuie sa lipseasca Nepente, produs in Oliena.
Da Nicolo
Pe faleza incantatoare a orasului Carloforte, printre magazine, tarabe si buticuri, poti gasi usor ferestrele din sticla ale Restaurantului Da Nicolo. Carloforte este singurul oras de pe mica insula San Pietro, din sud-vestul Sardiniei. Restaurantul este condus de bucatarul Luigi Pomata, castigator al mai multor premii, gratie abilitatilor si creativitatii sale. Bucataria pusa la dispozitie este specifica insulei: cuscus, macaroane cu sos pesto, rosii si branza pecorino. Intrucat Carloforte are o poveste aparte, diferita de cea a restului Sardiniei, ea merita auzita. Felurile de mancare din acest loc reflecta povestea cu pricina, precum si unicitatea oamenilor care traiesc in acest mic colt de rai.
Letizia (Nuxis)
Daca esti un gurmand, e bine sa explorezi interiorul regiunii Sulcis, in cautarea Restaurantului Letizia, din micul oras Nuxis, care numara aproximativ 1700 de locuitori. Restaurantul pregateste toate felurile de mancare cu ingrediente proaspete din partea locului si produse originale. Retetele sunt traditionale, dar revizuite si modernizate. Caracteristica bucatariei de aici este creativitatea: platourile originale sunt preparate cu ciuperci, ierburi, dar si flori. Aici poti alege printre altele: placinta vegetariana cu urzici si nalba, foietajul cu ciuperci salbatice si cartofi sau strudelul cu branza ricotta, ciuperci salbatice si sofran. Deserturile sunt si ele o oda adusa inventivitatii.
Antica Dimora del Gruccione (Santu Lussurgiu)
Restaurant unde gasesti preparate gatite cu grija, este situat in partea central-vestica a Sardiniei. Se afla in incinta hotelului cu acelasi nume, aflat intr-un oras medieval cu aproximativ 2500 de locuitori, Santu Lussurgiu, cu o istorie bogata si traditii folclorice de seama. Mancarurile sunt preparate in functie de sezon, intotdeauna cu ingrediente proaspete din partea locului. La cerere, restaurantul serveste si meniu vegetarian, bazat pe conceptul mancarii pregatite cu grija si folosind produse din Montiferru, regiunea istorica in care este orasul.
De Franco (Palau)
Un restaurant rafinat din localitatea Palau, in partea de nord a Sardiniei, la numai cativa pasi de Coasta de Azur, locul vacantelor de lux de pe insula. Eleganta, acuratetea si intimitatea caracterizeaza aceasta locatie, a carei bucatarie este axata in principal pe fructe de mare, pescuite in Palau. Punctul forte este lista de vinuri, una dintre cele mai complete din Italia, care ofera cele mai bune licori regionale, nationale si internationale: Sardinian Vermentino, Italian Barolo si Barbaresco, sau vinuri frantuzesti: nu va fi greu sa-l gasesti cel mai potrivit care sa se alature platoului ales de tine.
Citeste si: Top 15 atractii turistice din Sardinia
Add Comment