hong kong
Foto: Leung Cho Pan
Asia Obiceiuri in lume

Obiceiuri sociale în Hong Kong

Hong Kong este un centru financiar si international de prim rang, unde multi oameni se duc pentru afaceri. Deoarece s-a aflat sub jurisdictie britanica inainte de a se reintoarce la China, cultura acestei tari este supusa unui amestec de influente occidentale dar si locale. Engleza si cantoneza sunt cele doua limbi oficiale. In timp ce cantoneza este vorbita mai ales in randul localnicilor, engleza este mai folosita in mediul de afaceri si in sfera serviciilor. Angajatii hotelurilor comunica adesea intr-o multitudine de limbi.

hong kong
Foto: Leung Cho Pan

Obiceiurile sociale

Locuitorii din Hong Kong pun un accent deosebit pe mimica fetei, care poate sugera demnitate, reputatie si putere. Oamenii afiseaza o fata atunci cand sunt insultati si o alta atunci cand fac complimente cuiva. Indivizii dar si companiile practica acest concept al fetei, care sta la baza multor decizii si interactiuni umane.

Datorita influentei chinezesti, Confucianismul este luat foarte in serios in Hong Kong. Este un obicei foarte vechi, pe baza caruia meritele oamenilor sunt stabilite in functie de relatiile acestora cu ceilalti si este respectata ierarhia. Acest sistem filozofic pune accent pe valori cum ar fi: datoria, loialitatea, increderea si respectul pentru cei in varsta.

Cand te intalnesti cu alti oameni in Hong Kong, obiceiul este sa va strangeti usor mainile. Localnicii pot cobori usor privirea, in semn de respect, dar tu nu trebuie sa faci asta. Locuitorii din Hong Kong si cei din China au de obicei trei nume: numele de familie, urmat de numele tatalui si de prenume. Trebuie sa i te adresezi unei persoane cu titlul ei onorific si numele de familie si poti fi invitat sa-i spui pe numele mic.

Manierele la masa nu sunt foarte stricte in Hong Kong, asa ca poti face ceea ce fac cei din jurul tau si, in mod normal, nu este nicio problema. Cand esti invitat la un eveniment, asteapta pana ti se spune unde sa te asezi si nu incepe sa mananci pana ce nu incepe gazda sau pana ce aceasta nu da semnalul pentru inceperea mesei.

Obiceiuri de afaceri

Odata ce incepi sa lucrezi cu un om de afaceri din Hong Kong, este important sa mentii relatia pe care o ai cu acesta. Cand intalnesti alti oameni pentru prima oara, fii pregatit sa porti mici discutii, astfel incat atmosfera sa devina mult mai confortabila. Ti se pot pune intrebari, care pot parea prea personale, cum ar fi cati bani castigi. In general locuitorii din Hong Kong interactioneaza cu oameni apartinand multor culturi, asa ca sunt familiarizati si cu alte obiceiuri.

In ce priveste intalnirile de afaceri, ele trebuie programate cu 1-2 luni in avans si, de regula, nu in perioada Anului Nou chinezesc (care cade fie la sfarsitul lunii ianuarie, fie la inceputul lui februarie). Vino la timp dar tine cont ca aceste intalniri se desfasoara intr-un ritm nu foarte alert, asa ca incearca sa nu-ti pierzi rabdarea.

Citeste si: Obiceiuri sociale si de afaceri in Egipt

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

fashiondays.ro

carturesti.ro

Urmărește-ne pe Facebook!