Aventura

9 eroi calatori

Inspiratia de a calatori poate veni oricui, de oriunde. E drept ca nu poti neglija influenta puternica a familiei si prietenilor, dar multi dintre noi au fost sau sunt doritori sa exploreze lumea, fiind incurajati indirect de personaje de tipul celor de mai jos, devenite fara intentie, simboluri ale ideii de calatorie. Ei au ajuns celebri pentru realizarile pe care le au in diverse domenii dar si fiindca au hranit constiinta colectiva a celor din jurul lor pentru a vedea lumea inconjuratoare.

Gene Roddenberry

Parintele serialului Star Trek ne-a invatat sa mergem plini de curaj acolo unde nimeni n-a mai fost inainte. Mai mult decat tehnologia explorarii Universului, Star Trek este despre studierea culturilor si, pana la urma, despre cunoasterea noastra ca specie. Star Trek a invatat milioane de oameni ca nu trebuie sa calatoreasca ani lumina catre destinatii intergalactice pentru a-si satisface setea de cunoastere si, in acelasi timp, i-a facut dornici sa vada ultima frontiera.

Mahatma Gandhi

Citeste cartea “Gandhi: o autobiografie” si vei descoperi faptul ca in prima sa calatorie in Africa de Sud, Gandhi nu a luat aproape nimic cu el. Fiind un minimalist, el a cheltuit multe idei si  mult timp in incercarea sa de a renunta cat mai mult la bunurile sale materiale. A fost un proces bine ilustrat in timpul pregatirii primei sale calatorii internationale, ramasa punct de referinta pentru multi aventurieri.

Diane Fossey

Zoologul Fossey a petrecut aproape 20 de ani studiind gorilele in padurile din muntii Rwandei si a fost foarte inversunata impotriva multor aspecte legate de turism si efectele negative ale acestuia asupra gorilelor) – ceea ce a facut din ea un erou de calatorie mai putin adulat. In timp ce vizitarea gorilelor ramane un aspect controversat, viata ei, munca pe care a depus-o, eforturile de conservare a acestei specii si intr-o anumita masura filmul “Gorillas in the mist” au deschis ochii multor turisti in privinta impactului pe care ei insisi il au asupra lumii inconjuratoare.

Margaret Mead

Faimoasa carte “Coming of age in Samoa” apartinand acestui antropolog, a reprezentat o provocare pentru ceea ce insemnau practicile umane universale si a aratat diferentele intre ceea ce noi consideram “normal”, de la o cultura la alta. Multi calatori au venit sa vada ca nu exista un singur sistem al culturilor sau credintelor care este corect sau standard, ci mai degraba omenirea este definita de varietate sub toate formele.

Unchiul Matt calatorul

Prea putin a stiut aceasta papusa ca va fi primul deschizator de drumuri care va face cunostinta cu atat de multi copii in anii ’80. Azi, are profil chiar si pe Twitter – Nomadic Matt. In timp ce personajul, probabil, s-a intors acasa pentru totdeauna, plimbarea sa pe termen lung in cosmos, in care el avea intotdeauna un rol stangaci si nu foarte perspicace, i-a facut pe multi copii sa viseze ca si ei vor explora intr-o zi lumea.

Charles Darwin

El este motivul pentru care Insulele Galapagos sunt atat de populate de turisti – Darwin a vizitat aceste insule in calatoria sa de 5 ani in jurul lumii cu barca – HMS Beagle. In toata acea perioada (1831-1836), Darwin a descoperit tinuturi neexplorate, a studiat diverse culturi si s-a documentat asupra multor specii de plante si animale, intr-una din cele mai faimoase calatorii in jurul lumii din toate timpurile.

Christiane Amanpour

Desi este vazuta de multe ori relatand din zone de razboi si din multe dintre cele mai periculoase locuri din lume, cariera sa de aproape 30 de ani de corespondent strain a determinat multi calatori sa priveasca si dincolo de titlurile din ziare.

Ewan McGregor si Charlie Boorman

Da, ei au mers pe motociclete in jurul lumii, apoi de la Londra la Cape Town si prin intreaga America si au scris una dintre cele mai bune carti de calatorie pe motocicleta. Desigur, asta nu e genul de aventura pe care l-ai astepta din partea a doi actori, care au luat o pauza in cariera, pentru a-si urma visul.

Calatorii in jurul lumii  si tu insuti

Majoritatea oamenilor cred ca a calatori in jurul lumii este un lucru nebunesc, imposibil si de neinteles – cu toate astea exista acesti calatori in jurul lumii si multi alti calatori mai bogati sau mai saraci, cu sau fara copii si cei care calatoresc cu animalele lor de companie. Fiecare calatorie pe care o faci, chiar daca esti prima persoana din familia ta care pleaca in strainatate, ii inspira si le arata celor din jurul tau cum sa treci peste toate obstacolele si sa calatoresti, sa explorezi, sa descoperi.

În final, tu esti cel care are cea mai mare influenta si chiar daca beneficiezi sau nu de ajutor, arati celor din jur ca a calatori este important. Oamenii din aceasta lista nu si-au propus sa fie deschizatori de drumuri, dar au sfarsit prin a deveni asa ceva. Poate nu realizezi, dar si tu poti fii sau esti deja un erou de calatorie mai putin obisnuit pentru altii.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vivre.ro

carturesti.ro
Urmărește-ne pe Facebook!