Chiar si intr-un oras splendid din punct de vedere arhitectural cum este Viena, Palatul Schonbrunn reuseste sa iasa in evidenta fara prea mult efort. Nu e un fapt surprinzator avand in vedere ca aceasta proprietate, palat de vara al dinastiei habsburgilor a fost proiectat sa fie un rival de temut pentru Castelul Versailles. A fost creat cu aroganta coplesitoare a unui imperiu de succes; conceput ca o declaratie, ca un trofeu. N-a fost pentru nimeni o mirare faptul ca familia regala avea o slabiciune pentru aceasta proprietate, petrecandu-si cea mai mare buna parte a anului aici.
In prezent, Palatul Schonbrunn este inclus in Patrimoniul Cultural al UNESCO. El reuseste sa mentina un echilibru perfect intre calitatea sa de punct de reper al culturii vieneze si popas turistic vibrant. Nu toata lumea realizeaza importanta acestui loc si posibilitatile pe care el le ofera; primul gand care iti trece prin cap este ca-l puteti vizita in cateva ore. In loc de asta, ajungeti sa va petreceti intreaga zi acolo si abia reusiti sa-l vedeti pe tot. Pentru acei dintre voi care va planificati o excursie in Austria sau sunteti deja pe drum catre Viena, sa ratati o vizita la Schonbrunn nu este o alegere buna.
Aveti in continuare prezentate 10 motive care pun Palatul Schonbrunn pe primul loc in itinerariul vienez:
Turul Palatului
Habsburgii au fost foarte extravaganti. O plimbare de-a lungul holurilor si camerelor sale luxoase, vizionarea operelor pretioase de arta pe care le detine palatul si istoria pe care o inspira acest loc, sunt marturii evidente ale acestei extravagante. Pentru acei dintre voi pasionati de istorie, o sa va placa in mod special sa vedeti camerele unde au locuit Imparatul Franz Joseph si sotia sa Elisabeth (Sisi), precum si camerele care pastreaza ceva din caracterul special al Mariei Theresa (mama Mariei Antoinette).
In fiecare camera exista mobilierul si operele de arta autentice din acea perioada. In plus, au fost deschise pentru public numeroase camere de oaspeti si saloane pentru receptii, precum si o minunata galerie decorata in stil rococo, care abunda in stucaturi albe cu ornamente de frunze din aur alb. Pentru efectul dat de stralucirea orbitoare si diafana, acest tur este obligatoriu!
Parcul Palatului
Pe langa palatul impunator si parcul acestuia este un exemplu de extravaganta. Numeroase pasarele si alei va duc in toate directiile, purtandu-va in inima padurii, pe langa arbori sculptati si alte elemente specifice naturii. In ciuda aglomeratiei, intotdeauna gasiti un loc linistit unde puteti sa va odihniti sub frunzele fosnitoare ale copacilor. In timp ce va relaxati in aceasta oaza mirifica de verdeata, cu siguranta va va face placere sa va uitati la parintii care se joaca cu copiii lor in labirintul si locurile special amenajate din parc.
Fantanile si accentele locului
Va puteti imagina un parc care inconjoara un palat care sa nu aiba macar un singur element ostentativ si stralucitor? Locurile acestea sunt accesorizate cu ruine romane si statui ale unor zeitati grecesti si romane. Tot ce este afara este opulent, ca si interiorul. Cel mai elaborat element specific al acestui parc este maiestuoasa Fantana a lui Neptun, asezata la poalele dealului si fata in fata cu palatul. Este o creatie care il infatiseaza pe Neptun in carul sau din scoici, flancat de nimfe si de Thetis, zeita marilor. In jurul lor sunt sculptate in piatra alba, creaturi mitologice ciudate si totodata impunatoare.
Sera palmierilor
Aceasta dateaza inca din anul 1880 si este una din ultimele gradini de acest fel din Europa. A fost proiectata pentru a crea un mediu prielnic pentru cresterea plantelor si a ierburilor rare si exotice din toata lumea. Sera este compusa din 3 pavilioane, fiecare destinat unui anumit ecosistem: climat temperat, tropical si rece.
Gloriette
Splendida lucrare arhitecturala Gloriette, sta infipta pe deal ca o tiara baroca, oferind o priveliste minunata asupra palatului si imprejurimilor sale. Construita in anul 1775, Gloriette a fost un loc de popas pentru oaspetii de la palat. In zilele noastre a fost reconditionata si aici se afla acum o cafenea care permite vizitatorilor sa se bucure de privelistea uluitoare oferita de aceasta locatie.
Plimbarea cu trasura
La Schonbrunn e usor sa devii nostalgic si sa aluneci in visare, imaginandu-ti ce fel de viata trebuie sa fi avut habsburgii. Si desi acel stil de viata decadent nu mai exista, au fost totusi pastrate marturii din acele vremuri. Una din ele este plimbarea cu trasura trasa de cai. Nu poate fi nimic mai romantic decat sa stati confortabil in cabrioleta si sa admirati privelistea in zgomotul pe care il fac copitele cailor pe aleile pietruite, asa cum facea candva Maria Theresa.
Muzeul trasurilor
Garantat acesta nu este un obiectiv de vizitat pentru toata lumea. Dar pasionatii de masini si copiii se vor indragosti pe loc de acest muzeu neconventional. Aflat in incinta vechii scoli de calarie, Muzeul Trasurilor (Wagenburg) expune o selectie de trasuri imperiale, diligente, sanii si lectice. Exponatele variaza de la diligente imperiale frumos ornate, trasuri miniaturale pentru tinerele vlastare regale, pana la o masina care a fost folosita pentru a-l duce pe ultimul imparat in exil in anul 1920.
Orchestra Palatului
Orangeria de la Palatul Schonbrunn a fost construita pentru a adaposti portocali si lamai (si alte plante) pe timpul iernii. Curand insa a devenit un popular loc de desfasurare al multor festivitati de la palat. Acesta este de exemplu locul unde au fost interpretate lucrarile muzicale ale lui Mozart. Astazi, talentata orchestra a palatului interpreteaza multe opere apartinand faimosului compozitor austriac. Daca va place muzica, acesta este un eveniment pe care cu siguranta il veti indragi. Biletele se epuizeaza in numai cateva ore asa ca singura modalitate prin care va puteti procura unul este sa-l rezervati din timp.
Gradina zoologica a Palatului
Va asteptati poate la o gradina zoologica mica, ceva creat ca un moft al regalitatii. In schimb, imensa Tiergarten e un loc unde petreci ore bune. Construita in anul 1750 pe locul unei gradini zoologice mai mici, aceasta are ca scop acomodarea unei mari varietati de animale – de la ursi polari si panda, pana la rinoceri si tigri – toate speciile fiind adapostite aici in concordanta cu mediul din care provin. Numai in fata custii ursului panda puteti petrece chiar si o jumatate de ora, asteptand ca Fu Long – asa il cheama – sa va arunce un zambet. S-ar putea insa ca acesta sa aiba alte ganduri; sa stea cu spatele la voi, molfaind nervos un manunchi de frunze.
O masa regala
In aceasta zona sunt multe locuri unde se poate servi o masa buna, de la retaurantele din zona Gloriette pana la cafenelele si carciumile din apropierea palatului, fiecare dintre acestea oferind antidotul perfect in caz de epuizare. Cina trebuie servita nu foarte tarziu pentru a avea ocazia sa luati masa la palat, cu soarele care apune in spate. Daca nu aveti prea mult timp la dispozitie, sariti peste masa si opriti-va la Court Bakery (Brutaria Curtii) si faceti-va niste provizii de strudel vienez cu mere.
Citește și: 3 muzee speciale din Viena pe care nu trebuie să le ratezi
[…] final, nicio vizita in Viena nu e completa fara o excursie la Dunare (pe langa deja celebra vizita la Palatul Schonbrunn). Aici poti trai experiente minunate, dar de multe ori pretul lor este umflat de proprietarii de […]
[…] Palatul Schönbrunn […]
[…] Palatul Schönbrunn sursa: tuktuk.ro […]
[…] cele 1441 de camere ale sale, comparabil ca si grandoare cu Palatul Versailles din Franta, Schonbrunn este una dintre atractiile turistice majore din Viena. Palatul a fost construit intre anii 1696 si […]