Europa

Top 10 locuri de vizitat în Rusia

Cândva cea mai mare și mai puternică membră a fostei URSS, Rusia rămâne și astăzi o țară extrem de importantă, cu multe locuri fascinante de vizitat.

Pe undeva, Rusia este o tara a contrastelor turistice, cu siguranță și din cauza mărimii sale: de la splendidele plaje din sud la regiunile cu ierni crunte și reci din nord. Partea de est a țării e mai puțin locuită dar orașele de acolo sunt încântătoare și populare, așezându-se cu mândrie lângă atracțiile turistice din vest. Oricum, Rusia este plină de istorie indiferent de zona în care călătorești: de la bătăliile epice la fascinanta cultură, în care muzica clasică și literatura stau în prim-plan, motiv pentru care aproape peste tot poți vedea exemple magnifice ale artei rusești, atât prin muzee, cât și în numeroasele biserici. Să trecem în revistă în cele ce urmează un top al celor mai frumoase atracții turistice din Rusia, mai exact ce să faci și ce să vezi în această țară.

10 Ekaterinburg

Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia

Ekaterinburg este un oraș industrial din Munții Urali (în inima Rusiei de vest), care are multe atracții ascunse. El este în mare măsură cunoscut drept locul unde Țarul Nicolae, ultimul țar al Rusiei, și familia lui, au fost executați, în anul 1918, pe timpul Revoluției Ruse. Ekaterinburg de azi se prezintă în fața călătorului cu o vibrantă scenă culturală, cu multe biblioteci, teatre și spectacole de teatru, cu companii de dans dar și formații rock de succes.

Al patrulea oraș ca mărime al Rusiei, are peste 30 de muzee, unul dintre acestea adăpostind cea mai veche sculptură de lemn din lume (în Colectia Shigir) în vreme ce în alt muzeu se află mai mult de 300 de icoane Nevyansk.

9 Soci

Portul din Soci – Rusia sportivă

Soci, localitate la Marea Neagră, este o importantă destinație pentru iubitorii sporturilor de iarnă, ea găzduind, de altfel, Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014. Pe de altă parte, în Soci se desfășoară, de asemenea, o etapă din Grand Prix-ul automobilistic rusesc și va fi unul dintre orașele-gazdă pentru FIFA World Cup, în 2018.

În ciuda zăpezii care cade din greu iarna, Soci oferă vara un climat subtropical, completat de câteva plaje splendide, o mândrie pentru ceea ce se poate numi Riviera Rusească, orașul devenind un adevărat punct de ”evadare” turistică pentru ruși, în orice anotimp. O plimbare de-a lungul falezei este o experiență plăcută iar vizitatorii cu înclinații ecologice putea vizita Rezervația Biosferică Caucaz. De asemenea, în împrejurimile din Soci se află o sumedenie de plantații de ceai. 

8 Veliky Novgorod

Veliky Novgorod

Fondat în secolul al 10 lea, Veliky Novgorod este unul dintre cele mai vechi orașe din nordul îndepărtat al Rusiei. Localitatea pretinde a fi locul de naștere al Rusiei, încă de când rezidenții ei timpurii l-au invitat pe prințul scandinav Rurik să domnească în noua țară, creând o dinastie care a durat 750 de ani.

Cele mai importante obiective turistice includ Catedrala Sf. Sofia și Turnul Clopotului, cel mai vechi turn din Rusia; Fântâna Hanseatic, e un monument arhitectonic de marcă, a cărei legendă spune că fântâna înapoiaza 1000 de ruble pentru fiecare rublă aruncată în ea; se adaugă o mulțime de muzee atractive, iar faptul că e situat pe malurile lacului Ilmen, recomandă Veliky Novgorod drept un loc bun pentru a mânca bors și a cumpăra miere bio.

7 Vladivostok

Vladivostok, adică Rusia extremă. Foto: vladivostok.ru

Munți și golfuri înconjoară Vladivostok, făcându-l unul dintre cele mai frumoase orașe din estul Rusiei. Ultima oprire pe calea ferată trans-siberiană, Vladivostok este cel mai mare port al țării la Oceanul Pacific, fiind la o aruncătură de băț de Coreea de Nord și China. Orașul oferă multe atracții culturale, de la teatre la muzee și la concerte (ca fapt divers, actorul Yul Brynner s-a nascut aici, în 1920). Vizitatorii se pot plimba prin cele câteva parcuri încântătoare ale orașului, incluzând Minny Gorodok, care a fost cândva bază militară. Altă atracție este principala piață a orașului, Admiralsky Skver, ce include un muzeu dedicat unui submarin din apropiere.

6 Nizhny Novgorod

Nizhny Novgorod, numărul 5 din Rusia

Al cincilea oraș ca mărime din Rusia se află la confluența râurilor Volga și Oka. Orașul s-a dezvoltat ca o fortăreață în secolul 13 iar la un moment dat era cunoscut ca Gorky, după numele lui Maxim Gorky, care s-a născut aici. Vechiul oraș este fortificat, iar Catedrala Arhanghelului e cam singura care a rămas în picioare după ce localitatea a fost devastată de bolșevici. Nizhny Novgorod este un loc bun pentru a lua cunoștință cu arta și arhitectura rusească, orașul având mai mult de 600 de monumente și statui, la care se adaugă cel puțin 200 de muzee de artă, săli de concerte și clădiri. 

5 Irkutsk

Irkutsk – Siberia la putere

Capitala de facto a Siberiei răsăritene, Irkutsk este de departe cea mai populară oprire pe calea ferată Transsiberiană, între Moscova si estul țării. Având Lacul Baikal la numai 45 de kilometri distanță, Irkutsk este cel mai bun punct de plecare pentru a explora țărmul vestic al acestuia. Călătorii care vizitează Irkutskul istoric ar putea fi plăcut surprinși de ceea ce găsesc aici.

Case de lemn frumos decorate stau lângă apartamente de bloc sovietic, acestora adăugându-li-se bulevardele mari cu un trafic lejer pentru un oraș cu peste 500 000 de suflete. Irkutsk a fost scena unor conflicte sângeroase între facțiunile rusești în diferite revoluții. De asemenea, a servit ca loc de exil pentru intelectuali, artiști și alte personalități, ceea ce ar putea fi un motiv pentru faptul că orașul are nu mai puțin de cinci universități. În Irkutsk mai găsim câteva biserici interesante, plus câteva muzee între care se remarcă muzeul de geologie și muzeul de istorie.

4 Kazan

Peisaj cu cupole în Kazan, Rusia

Kazan este denumit uneori Istanbulul de pe Volga, deoarece este un oraș în care se întrepătrund cultura europeană și cea asiatică. Capitala Tatarstanului este o urbe încântătoare, unde turnul bisericilor și minaretele împânzesc orizontul. Cunoscut drept a treia capitală a Rusiei, după Moscova și St. Petersburg, Kazan își fericește locuitorii, care se bucură de unul dintre cele mai înalte standarde de viață din Rusia.

Obiectivele turistice includ rămășițele Kazan Kremlin-ului, distrus de Ivan Cel Groaznic, Moscheea Kul Sharif, denumită dupa numele unui bărbat ucis de Ivan în timp ce apăra orașul Kazan și Strada Bauman, principala strada comercială, pietonală.

3 Golden Ring

Sergiev, unul dintre orașele ce compun Inelul de Aur

Golden Ring (Inelul de Aur) unește câteva orașe cu personalitate din estul Moscovei. Provincii pitorești, cu livezi de cireșe, căsuțe cu forme ciudate, cupole în formă de ceapă și biserici reprezentative care adăpostesc cele mai vechi colecții de artă din țară fac din această regiune un loc special de vizitat. Golden Ring este, de altfel, una dintre cele mai vechi zone din Rusia, devenită astăzi populară printre turiștii care doresc să cunoască istoria timpurie a țării.

Cea mai bună modalitate de a vedea orașele este să faci o buclă în sensul invers acelor de ceasornic lângă Moscova: Vladimir, Suzdal, Kostroma, Yaroslavl, Rostov Velikiy, Pereslavl-Zalesskiy și Sergiev Posad. Biserici de piatră albă, mânăstiri și cetăți – iată numai câteva dintre obiectivele turistice de neratat.

2 St. Petersburg

St. Petersburg, mândria imperială a Rusiei

Al doilea cel mai mare oraș al Rusiei a purtat numele Leningrad pe vremea URSS-ului, dar majoritatea rușilor se referă la el după numele de ”naștere”, St. Petersburg. Fondat în 1703 de Țarul Petru Cel Mare, St. Petersburg a fost cândva capitala imperială a Rusiei, apoi numele său a fost schimbat în Leningrad, în anul 1924. Din pricina așezării pe râul Neva, care alimentează Golful Finlandei și apoi se varsă în Marea Baltică, orașul este o oprire populară pentru croazierele nordice și, totodată, una dintre cele mai populare atracții turistice din Rusia.

Cunoscut drept capitala culturală a țării, St. Petersburg se mândrește cu una dintre cele mai bune colecții de artă din lume, adăpostită de Muzeul Ermitage. La care se adaugă bisericile magnifice, Nevsky Prospekt, adica Bulevardul Neva (principala arteră), pe care se află majoritatea centrelor comerciale și cele mai costisitoare apartamente, acesta fiind și locul în care se desfășoară și viața de noapte a orașului.  

1 Moscova

Biserica Sf. Vasile, din Piața Roșie, Moscova

Moscova, capitala a Rusiei, este cel mai important oraș al ei, dar nu doar din motive politice. Orașul are mai mult de 12 milioane de locuitori și este binecunoscut pentru monumentele și pentru imensa moștenire culturală. Cupolele în formă de ceapă ale bisericilor istorice împânzesc orizontul. Impunătorul Kremlin și impresionanta Piață Roșie (una dintre cele mai mari piete din lume), în mijlocul căreia tronează colorata biserică Sf. Vasile, sunt obiective turistice care nu trebuie trecute cu vederea, la fel și statuile lui Lenin și Stalin, controversații lideri comuniști din secolul 20. Dovezi suplimentare că trecutul Moscovei nu a fost întotdeauna ”curat” pot fi vazute în muzeul Gulag și în cel al Războiului Rece.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

fashiondays.ro

carturesti.ro
Urmărește-ne pe Facebook!