ce sa vizitezi in coimbra
Coimbra / Foto: christobolo
Europa

O vizita in orasul portughez Coimbra

Dupa Lisabona si Porto, Coimbra este unul dintre cele mai importante orase din Portugalia, jucand un rol vital in calitatea sa de capitala a regiunii centrale a acestei tari.

Coimbra se mandreste cu cateva vestigii arheologice datand de pe vremea cand aici se afla un oras roman pe nume Aeminium, dar orasul a cunoscut progresul mult mai tarziu. El a fost capitala Portugaliei din 1139 pana in 1260 si a devenit ulterior un important centru cultural. Acest lucru s-a datorat in mare masura Universitatii din Coimbra, infiintata in anul 1290, una dintre cele mai vechi institutii de invatamant din Europa. In oras exista multe monumente notabile, datand din acea perioada si din anii ce au urmat, iar cladirile si istoria sa atrag turisti din intreaga lume.

Coimbra portugalia
Coimbra, un oras surprinzator de frumos / Foto: Joao Santos

Universitatea a fost initial infiintata in Lisabona, dar a fost mutata in Coimbra in anul 1537, pe un deal de langa raul Mondego. Cladirea este construita in jurul unei piete mari, sub ea aflandu-se intrarea intr-o capela baroca. Libraria universitatii (Biblioteca Joanina) este cu siguranta atractia turistica principala – aici se afla 3 incaperi frumos decorate, cu tavane pictate, in care exista nu mai putin de 30.000 de carti aflate pe rafturi din lemn.

Gradina botanica a universitatii, datand din secolul 18, este o alta atractie pentru turisti. Inaugurata in anul 1772, ea se intinde pe 13 hectare si este considerata una dintre cele mai frumoase din Europa. Muzeul Machado de Castro, unul dintre cele mai importante muzee de arta din Portugalia, gazduit de fostul palat episcopal, merita si el vazut, la fel ca si parcul Portugal dos Pequeninos, reprezentand o colectie de miniaturi ale celor mai importante cladiri portugheze.

Coimbra Universitate
Universitatea din Coimbra / Foto: frentusha

Ruinele romane din Conimbriga, aflat la 16 kilometri de oras, fac obiectul unei excursii fascinante. Ele dateaza din secolul 1 e.n, dar au fost abandonate 300 de ani mai tarziu, atunci cand locuitorii s-au refugiat in Coimbra, pentru a scapa de invazia inamicilor. Zidurile orasului sunt bine conservate, iar podelele minunate din mozaic ale multor case si cladiri publice, s-au pastrat pana in zilele noastre. In incinta bailor romane, poti vedea canale subterane pentru incalzire, sapate in piatra, dedesubtul podelelor care lipsesc in prezent.

Populatia orasului Coimbra se ridica potrivit datelor recensamantului din 2001, la 148.000 de locuitori.

Perioada ideala pentru a veni aici este inceputul lunii iulie, pentru festivalurile care se organizeaza in oras.

Ce mai poti vedea in Coimbra:

  • Biserica din Santa Cruz – cel mai important asezamant religios din timpul monarhiei portugheze, complet restaurat in secolul 16
  • Muzeul orasului din Edificio Chiado
  • Azulejos (placile de smalt) din Coimbra

Orasul Coimbra este considerat cel mai important centru de invatamant din Portugalia.

Citeste si: Porto, nestemata ascunsa a Portugaliei

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!