Europa

O vizita la Veliko Tarnovo

Cele trei dealuri din Veliko Tarnovo descriu perfect cele mai dramatice momente din istoria Bulgariei. Acesta este unul dintre cele mai vechi si pitoresti orase din tara vecina si, desi puterea sa a scazut de mult, ramane cel mai important centru politic, cultural si simbol religios  al vecinilor nostri din sud. Numele de Veliko (“Mare”) i-a fost adaugat acestui oras in anul 1965, drept recunoastere a importantei sale.

Veliko, un oras "asezat"
Veliko, un oras “asezat”

Tarnovo se vede de la distanta. Masivele porti medievale ale celei care a fost intre anii 1185 si 1393, cea mai importanta fortareata a celui de-al doilea Tarat Bulgar, duc catre Tsarevets, cetatea care se alatura Palatului Regal si Palatului Patriarhal. Pe dealul Trapezista, aflat pe malul drept al raului Yantra, se afla numeroase biserici, dintre care Assenova Makhala este locul unde eroii medievali ai Bulgariei – Assen si Peter – au proclamat sfarsitul dominatiei bizantine. Biserica fortificata Sfintii Martiri se afla in prezent aici si este locul unde tarul Ferdinand Saxe a declarat independenta totala a Bulgariei, in anul 1908.

Fortareata de la Tsaravets
Fortareata de la Tsaravets

Sveta Gora (Muntele Sfant) se afla in partea de sud, inconjurat de orasul vechi si de cea mai mare parte a orasului nou. Biserica Sfintilor Chiril si Metodiu a fost una dintre multele locatii unde calugarii medievali propovaduiau dezvoltarea spirituala si culturala: in prezent, universitatea cu acelasi nume si multe alte institutii de invatamant educa tinerele generatii de bulgari.

Studentii dau un plus de energie acestui oras istoric. Veliko Tarnovo este una dintre nestematele perioadei Renasterii bulgare, care a durat de la mijlocul secolului 18, pana in anul 1878. Arhitectura atragatoare – atat de diferita de cea otomana – a fost folosita pentru a submina dominatia otomana.

Samovodska Charshia este una dintre arterele principale ale orasului, impanzita de studenti, plina de viata si unde s-au deschis numeroase cafenele si baruri.

Samovodska_charshia
Samovodska Charshia

 

Populatia orasului Veliko Tarnovo se ridica la 73.000 de locuitori, potrivit datelor recensamantului din 2005. Aici poti veni tot timpul anului, iar lista locurilor care merita vizitate include:

  • Biserica sf. Dumitru din Salonic
  • Muzeul Renasterii Nationale gazduit de cladirea fostei primarii, acolo unde in anul 1879, prima Adunare Nationala a pus bazele Constitutiei
  • Muzeul etnografic
  • Turnul Balcivvin – reconstruit pe o locatie autentica medievala
  • Miniaturile si manuscrisele iluminate de la Scoala de literatura si arte si alte antichitati datand din perioada cuprinsa intre secolele 13 si 19, expuse in muzee si institutii de cultura

In secolul 14, orasul Tarnovo era numit “a treia Roma” a lumii slave ortodoxe.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

fashiondays.ro

carturesti.ro
Urmărește-ne pe Facebook!