Europa Ghiduri turistice

Cele 7 coline ale Romei

ghid roma icon

Subiecte ale nenumarate piese de teatru si filme cu caracter istoric, povestile care se leaga de Roma au patruns in adancurile culturii occidentale. De la Vatican pana Colosseum, istoria de secole a Romei si semnificatia culturala a acestui oras este evidentiata de fiecare monument si palat. Vazand Roma asa cum este ea astazi, iti este greu sa-ti imaginezi ca aceasta metropola intinsa a fost initial o mica asezare de pastori si fermieri, in apropierea fluviului Tibru, pe colina Palatin. Se spune ca Palatin este locul in care Romulus a fondat orasul si unde Augustus, primul imparat roman si-a construit casa. Vechiul oras ocupa sase alte coline (Quirinal, Viminal, Esquilin, Caelius, Aventin si Capitoliu), desi orasul din zilele noastre s-a extins departe de aceste hotare.

Cele sapte coline pe care a fost construita Roma au ramas de legenda

Quirinal

Quirinal este cea mai inalta dintre cele sapte coline. In varful sau se afla Piazza Quirinale, cu statuile sale colosale ale dresorilor de cai, Castor si Pollux si Palazzo del Quirinale, unde locuieste presedintele Republicii Italiene. Dincolo de Palazzo se afla Scuderia, foste grajduri de cai deschise acum publicului, gratie lucrarilor de renovare ale arhitectului Gae Aulenti, care a creat in interiorul cladirii un spatiu expozitional functional.

Viminal

Viminal se inalta langa Quirinal. Are o inaltime mai mica si este taiata in doua de Via Nazionale, fiind dominata de grandiosul Palazzo delle Esposizioni, proiectat de Pio Piacentini in Piazza della Repubblica, langa principala gara din Roma, Stazione Termini. Piazza della Repubblica este una dintre cele mai frumoase piete din Roma. Fontana delle Naiadi a fost restaurata si se inalta semeata in centrul pietei.

Esquilin

Esquilin a fost casa marilor poeti Virgil si Orazio. Are trei varfuri, unul dintre ele fiind Monte Oppio, unde se afla ruinele lui Domus Aurea, deschis in final pentru public, dupa ani de zile de restaurare. Initial, Esquilin a fost o suburbie a Romei, de unde si porecla de ‘exquilini’ (non-locatari) data locuitorilor sai. Termenul poate sta la originea numelui colinei.

Caelius & Aventin

Caelius are un promontoriu lung, numit Monte delle Querce, intrucat aici se aflau candva multi stejari (querce). Este cea mai verde si cea mai incantatoare dintre cele sapte coline si este locul in care se afla Parco del Celio si Villa Celimontana. Aici exista multe cladiri frumoase, mai ales de-a lungul magnificei Appia Antica. Aproape toate sunt lacasuri de cult. Atat Aventin cat si Caelius sunt putin populate. Aventin se mandreste cu numeroase monumente medievale, precum biserica Santa Maria din Cosmedin, unde se afla faimoasa Bocca della Verità (Gura Adevarului).

Capitoliul

Situata intre Palatin si Quirinal, aceasta zona a fost centrul religios si politic al orasului in timpul Erei Romane. Este dominata de Piazza del Campidoglio, a lui Michelangelo, perfect proportionata, avand in centru statuia calare a Imparatului Marc Aureliu. Muzeele Capitoliului se afla aici si adapostesc unele dintre cele mai de pret colectii de arta din lume.

Piazza del Campidoglio domina colina Capitoliului

Cele sapte coline ofera privelisti minunate, dar cele mai incantatoare pot fi admirate de dincolo de ele. In partea de vest a colinei Capitoliu si a Fluviului Tibru din Vatican, poti admira privelistea magnifica a orasului, de pe cupola Bazilicii Sf. Petru. In partea de nord a Capitoliului, o vizita in gradinile parcului Pincio, apartinand de Villa Borghese care domina Piazza del Popolo, iti asterne in fata ochilor imagini de vis.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Subiecte ale nenumarate piese de teatru si filme cu caracter istoric, povestile care se leaga de Roma au patruns in adancurile culturii occidentale. De la Vatican pana Colosseum, istoria de secole a Romei si semnificatia culturala a acestui oras este evidentiata de fiecare monument si palat. Vazand Roma asa cum este ea astazi, iti este greu sa-ti imaginezi ca aceasta metropola intinsa a fost initial o mica asezare de pastori si fermieri, in apropierea fluviului Tibru, pe colina Palatin. (Citeste mai mult…) […]Booking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!