Europa Ghiduri turistice

Cartierele Romei

Pentru cei care vor sa colinde Roma de la un capat la altul, fara a rata nici un cartier, iata cum este impartit orasul de pe sapte coline.

Centro Storico

Piazza Navona, doar unul dintre multele obiective turistice din Centro Storico

Centro Storico este centrul istoric al Romei si inima orasului. Vizitatorii si locuitorii sai pot hoinari pe strazile din zona, ani de zile, fara a trece dincolo de zidurile orasului. Majoritatea monumentelor favorite ale Romei si piete precum Piazza Navona, Campo de’ Fiori, Piazza di Spagna, Fantana Trevi, Panteonul si Colosseum se afla in aceasta zona, facand ca ea sa fie prima alegere pentru a locui. Nu uita sa-ti iei camera foto – oportunitati demne de a fi suprinse pe pelicula pandesc la fiecare colt de strada!

Trastevere/Testaccio/Aventino/Gianicolo

Trastevere, unul dintre cartierele favorite ale romanilor

Trastevere si Testaccio sunt cartierele favorite ale Romei, pentru stilul de viata de  aici, sentimentul roman si viata de noapte in pas cu moda. Pe vremuri, zona a clasei muncitoare, Testaccio a fost binecuvantat cu fenomenul de gentrificare, care descrie procesul de transformare a unei zone urbane imbatranite intr-un cartier pentru populatie mai potenta financiar, cu un anumit statut social si stramutarea vechilor rezidenti saraci. La fel s-a intamplat si in cartierul vecin, Trastevere („in spatele Tibrului”), facandu-l invidiat de localnici, turisti si imigranti pentru atmosfera, care s-a schimbat peste noapte. Atat Gianicolo cat si Aventino sunt cartiere aflate in varful colinei (Gianicolo deasupra lui Trastevere si Aventino, in partea de nord a lui Testaccio), cu pasuni verzi si ducand lipsa de retea publica de transport.

Trieste/Nomentana/Montesacro/Salario/Nuovo Salario

Roma Nord si Salaria sunt nume usor de retinut pentru aceste zone care se afla langa centrul orasului. Via Nomentana este un drum istoric care dateaza din vremurile Romei antice. Cu o multitudine de structuri istorice, biserici, fantani si parcuri, aceasta este o zona linistita, mai putin vizitata de catre turisti, desi se afla aproape de centrul Romei.

Vatican/Borgo

Cartierul Borgo

Cunoscut pentru orasul Vatican, acest mic cartier de nisa se afla peste rau, dincolo de Piazza Navona. Castelul Sant’Angelo, fostul mormant al lui Hadrian si apoi refugiu papal, marcheaza inceputul zonei care se termina in Piata Sf. Petru – portiunea dintre ele este cartierul medieval, ideal pentru o plimbare de dupa-amiaza.

Appio Latino/Tuscolano/Cinecitta

Dincolo de zidurile orasului, venind dinspre San Giovanni, incepe Appio Latino, un cartier care se intinde de-a lungul Via Appia Nuova – nu departe de Via Appia Antica, cel mai vechi drum din Roma, datand din anul 312 i.e.n. Desi turistii vin ocazional pe aici, zona este una foarte popular in randul localnicilor, in care magazinele, cafenelele si restaurantele se adreseaza in principal rezidentilor. Cu cat te indepartezi mai mult, cu atat atmosfera este mai putin pitoreasca. Multi insa iubesc aceasta zona pentru vibratia sa autentica, muncitoreasca.

Ostiense/San Paolo/Garbatella/Magliana/Eur

Bazilica San Paolo Fuori le Mura, din cartierul San Paolo

Daca te indrepti spre sud-vest, dincolo de zidurile antice, ajungi in regiunea Ostiense, favorita printre multi locuitori ai Romei, pentru vibratia sa autentica romana, care razbate din pietele si magazinele locale, pana la preturile practicate in zona.  Garbatella se pregateste sa devina noul cartier al clasei muncitoare, afectat si el de procesul de gentrificare, in timp ce zona San Paolo se mandreste cu Bazilica San Paolo Fuori le Mura, o catedrala in care se afla mormantul Sf. Paul. Mai departe exista Eur, “orasul viitorului”, construit sub regimul lui Mussolini si care pastreaza stilul architectural fascist, auster. Desi nu se afla departe de centrul orasului, pentru a ajunge in aceste zone trebuie sa apelezi la reteaua de transport in comun sau la taxi, daca poti gasi unul!

Pinciano/Flaminio/Parioli/Cassia

La nord de centrul orasului se afla Parioli si Flaminio, doua cartiere rezidentiale linistite, care pana de curand nu au atras atentia. In timp ce Parioli se mandreste cu restaurante exclusiviste si magazine cunoscute numai de catre localnici, Flaminio este noul centrul cultural contemporan al Romei, cu muzeul sau de arta contemporana, MAXXI, castigator a numeroase premii, Parco della Musica al lui Renzo Piano, auditoriul muzical din Roma si doua stadioane – Stadio Olimpico (fotbal) si Stadio Flaminio (rugby).  Pe Stadio Olimpico, vizitatorii pot admira Foro Italico, un stadion olimpic datand din era Mussolini, in care exista o statuie originala, fascista.

Portuense/Gianicolense/Monteverde/Aurelio

Villa Doria Pamphili si frumoasele ei gradini

Mai sus de Trastevere se afla linistitul cartier Monteverde/Gianicolense. Situat aparent aproape de centrul orasului, absenta tranzitului face din aceasta zona rezidentiala un loc de plimbare, in care se afla cel mai mare parc public din Roma, Villa Pamphili.

Prati/Clodia/Trionfale/Foro Italico/Monte Mario

Prati este cartierul traditional al Romei, cu strazi largi si magazine ieftine. De aici se ajunge foarte repede in Centro Storico si reprezinta locatia perfecta pentru cei care vor sa evadeze din forfota orasului. Prati se afla langa Vatican, prin urmare zilele de duminica pot fi o contradictie interesanta intre agitatie si liniste.

San Giovanni/Termini/Colle Oppio/San Lorenzo

Desi apropiate una de alta, aceste patru zone sunt destul de diferite. San Giovanni are Bazilica si Via Appia Nuova, ideala pentru cumparaturi si cina. San Lorenzo este centrul universitar. Colle Oppio este zona din jurul Colosseumului, iar Termini este zona garii centrale, convenabila, dar nu intotdeauna sigura.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Pentru cei care vor sa colinde Roma de la un capat la altul, fara a rata nici un cartier, iata cum este impartit orasul de pe sapte coline. Centro Storico este centrul istoric al Romei si inima orasului. Vizitatorii si locuitorii sai pot hoinari pe strazile din zona, ani de zile, fara a trece dincolo de zidurile orasului. Majoritatea monumentelor favorite ale Romei si piete precum Piazza Navona, Campo de’ Fiori, Piazza di Spagna, Fantana Trevi, Panteonul si Colosseum se afla in aceasta zona, facand ca ea sa fie prima alegere pentru a locui. (Citeste mai mult…) […]Booking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!