Mu Cang Chai
Câmpuri de orez în Mu Cang Chai / Foto: Nano Stockk
Asia

8 atractii turistice din Vietnam

Vietnam e o tara atat de frumoasa incat calatorul gaseste la orice pas un prilej de bucurie vizuala si spirituala. Daca ajungi in Vietnam si vrei sa o strabati cu rucsacul in spate, nu ocoli atractiile turistice de mai jos. Iar daca mergi in Vietnam printr-o agentie de turism, urmareste ca programul sa includa vizite aici:

8 Tam Coc

tam coc vietnam
Tam Coc, un peisaj fabulos / Foto: awesomeaki

La Tam Coc (cele trei pesteri) ajungi facand o excursie de trei ore, la bordul unei barci mici, de-a lungul raului Ngo Dong, excursie ce incepe din oraselul Van Lam si traverseaza un peisaj magnific dominat de campuri de orez si turnuri carstice. Itinerariul include traversarea a trei pesteri naturale (Hang Ca, Hang Hai si Hang Ba), cea mai mare dintre ele avand 125 metri lungime, cu tavanele aflate la aproximativ 2 metri deasupra apei.

Barcile sunt conduse de regula de catre una sau doua femei din partea locului, care vand, de asemenea si broderii. Bich Dong este o pagoda aflata in apropierea muntelui Ngu Nhac, ridicata in anul 1428 si alcatuita din trei structuri: Ha, Trung si Thoung, in ordine ascendenta. Tururile insotite de ghizi acopera in general locatiile istorice si se incheie cu admirarea minunatei privelisti care se asterne in fata ochilor din cel mai inalt punct al structurii.

7 Muntele de marmura din Da Nang

Da Nang vietnam
Muntii de Marmura ascund trasee fabuloase / Foto: Andrey Khrobostov

Formatiunile muntoase de aici sunt in numar de patru: Kim Son (Muntele de lemn), Thuy Son (Muntele de apa), Hoa Son (Muntele de Foc) si Tho Son (Muntele de Pamant). In pesterile si grotele din zona au fost construite cateva temple budiste, locatia fiind una populara pentru pelerinaj. Atractia principala o constituie insa pestera Am Phu, unde poti urca pana iesi la lumina, avand posibilitatea de a admira privelistea muntelui, inconjurat de peisaje sacre. Sau te poti indrepta in directia opusa, pana ajungi la statuile pacatosilor, ce-i apartin lui Hyeronimous Bosch.

Orice traseu ai alege, e bine sa ai in picioare niste pantofi confortabili. Autobuzele care fac aceste tururi opresc aici, dar orice conducator de motocicleta din Da Nang sau Hoi An te va conduce cu placere in zona, unde iti poti face apoi programul asa cum doresti. Exista si ghizi la dispozitia turistilor, dar ai grija la vanzatorii de statui, insistenti in incercarile de a te convinge sa le cumperi marfa.

6 Cascadele Ban Gioc din Vietnamul de Nord

Ban Gioc
Imagini desprinse din Paradis: cascadele Ban Gioc / Foto: Jaroslav Sugarek

La cascadele Ban Gioc apa cade de la o inaltime de 30 de metri, iar peisajul aferent este unul de vis. Cascadele sunt separate de stanci si copaci, existand trei caderi de apa distincte. Zgomotul de tunet al apei care se loveste de pietre poate fi auzit de departe. Este cea de-a patra cascada ca marime din lume, dupa Iguazu, Victoria si Niagara, una care se intinde de-a lungul granitei tarii. In timpul razboiului sino-vietnamez, Ban Gioc a reprezentat unul dintre punctele de trecere ale armatei chineze.

In apropriere se afla defileul Tongling, accesibil exclusiv printr-o pestera aflata intr-un alt defileu din apropiere. Aceasta a servit candva drept loc de ascunzatoare pentru banditii locali, ale caror comori sunt ocazional gasite in adancimile ei.

5 Golful Ha Long

golful ha long
Un clasic vietnamez: golful Ha Long / Foto: Manjik photography

Ha Long inseamna in traducere libera, ‘Golful dragonilor coboratori’, iar golful vietnamez cu acest nume este un loc pe care nu il vei uita curand. Atunci cand vorbesc despre actuala mare Quang Ninh sau despre golful Ha Long, vechile carti de istorie fac adesea referire la aceste locuri folosind numele An Bang, Luc Thuy sau Van Don. La sfarsitul secolului 19, numele golfului Ha Long era mentionat pe o harta maritima franceza.

In Hai Phong, un ziar francez din acele vremuri, aparea un articol intitulat ‘Dragonul din golful Ha Long’, in care se povesteste ca in anul 1898, un sublocotenent pe nume Lagredin, aflat la bordul navei Avalanse, a raportat faptul ca a vazut un sarpe urias de mare in acest golf. Si alti membri ai echipajului au fost martorii acestei intamplari, fapt ce a dus la aparitia viziunii europene asupra dragonului asiatic.

4 My Son – stravechile ruine hinduse

My Son vietnam
My Son, un loc sacru / Foto: RomanBabakin

Templul My Son a fost construit in timpul domniei regatului Champa, care a condus partea centrala si de sud a Vietnamului, in perioada anilor 200 -1700. Sub puternica influenta hindusa, complexul de temple a fost construit in aceasta zona in onoarea zeilor acestei natii si pentru ingroparea imparatilor sai. My Son este unul dintre cele mai bine conservate temple din zona, el fiind construit in intregime din caramida – fara a se folosi mortar – peretii fiindu-i impodobiti cu sculpturi ce infatiseaza zei, preoti, animale, scene de lupta si ritualuri de rugaciune.

3 Parcul National Cuc Phuong – locul unde traiesc specii rare de animale salbatice si tribul Moung

Cuc Phuong
Parcul National Cuc Phuong / Foto: Canva Photos

Parcul National Cuc Phuong este cel mai mare de acest fel din Vietnam si unul dintre cele mai importante din punct de vedere al bio-diversitatii din tara. Aici traiesc sute de specii de plante si animale. Parcul este inclus in excursiile de o zi ce au ca punct de plecare orasul Hanoi, iar odata ajunsi aici, turistii isi pot prelungi sederea, in zona existand posibilitati de cazare.

2 Tunelele Cu Chi

Tunelele Cu Chi
Tunelele Cu Chi, un labirint subteran uimitor / Foto: Intek1

Tunelele din Cu Chi au fost sapate cu unelte rudimentare si cu mainile goale, in timpul ocupatiei franceze din anii ’40, dezvoltandu-se ulterior in timpul razboiului din Vietnam, in anii ’60, cand au oferit adapost soldatilor si au fost folosite pentru aparare. In ciuda bombardamentelor ce au afectat zona, oamenii din Cu Chi si-au continuat traiul sub pamant, unde dormeau, mancau, puneau la cale atacuri, isi tamaduiau bolile si se ocupau de educatia copiilor. Unii chiar si-au intemeiat familii si au facut copii aici, dar, in acelasi timp, mai mult de 10 000 de oameni si-au pierdut viata in subteran.

1 Campurile din Sa Pa

sa pa vietnam
Sa Pa / Foto: s_jakkarin

Sa Pa este o frumoasa asezare montana, inconjurata de piscuri magnifice si campuri de orez, sub forma unor terase. Daca vremea permite, de pe dealurile din apropiere pot fi admirate privelistile incantatoare ale regiunii. Una dintre aceste splendori a fost transformata in atractie turistica (Statiunea Ham Rong), unde se afla gradini minunate de orhidee si alte flori, unde au loc reprezentatii de dans ale minoritatilor etnice si unde exista numeroase restaurante.

Citeste si: Hanoi, minighid turistic al capitalei Vietnamului

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!