Europa

Budapesta si frumusetile ei inexorabile

Budapesta este un adevarat chilipir pentru turisti. Cei care vin aici din Occident sunt placut surprinsi sa descopere un oras plin de energie si in care preturile sunt mult mai mici decat in orasele de top din Europa de Vest. Romanii descopera intotdeauna o metropola fascinanta si nu chiar atat de scumpa precum “sora” ei, Praga.

Dunarea imparte orasul in doua: Buda si Pesta

Compozitorul ungur Gyorgy Ligeti a facut o descriere a orasului Budapesta, care suna cam asa: „Daca vii de la Paris la Budapesta, vei crede ca te afli in Moscova. Daca vii de la Moscova la Budapesta, vei crede ca te afli in Paris.”

Prinse intre Europa Occidentala si cea de Est, acolo unde bazinul carpatic se intalneste cu muntii si cu campiile din centrul Ungariei, cele doua orase stravechi Buda si Pesta sunt impartite de Dunarea cea albastra. Unite intr-un singur oras – Budapesta – in anul 1873, aici gasesti in prezent o combinatie fascinanta intre culturile estica si cea vestica. Asta se vede peste tot in acest oras vibrant: in arhitectura gotica a superbului sediu al Parlamentului si in catedralele si bazilicile restaurate, datand din epoca renascentista, in castelele antice si in baile termale care impanzesc orasul, aidoma unor oaze mozaicate cu apa fierbinte.

Bastionul pescarilor

Este foarte usor sa ramai hipnotizat de contrastele dintre vechiul si noul oras Budapesta. Vanzatori ambulanti tineri si politicosi care stau la colt de strada, imbracati in blugi si tricouri pe care sunt imprimate nume ale unor universitati americane si care incearca sa intre in vorba cu tine, cafenele si vitrine ale unor magazine de firma precum Izod si Cartier, amenajate in centre comerciale si mall-uri, care iti aduc aminte ca esti in secolul 21. Si cu toate astea, dupa colt se aude ecoul cantecelor religioase interpretate in limba latina care rasuna dintr-o bazilica si tot aici ti se asterne in fata ochilor privelistea incantatoare oferita de Dunare si de Castelul Buda aflat in orasul istoric, care te poarta in atmosfera secolului 14.

O modalitate excelenta de a-ti incepe turul orasului Budapesta este aceea de a lua contact cu istoria sa, in incinta Muzeului National al Ungariei. Celtii, turcii, habsburgii, nazistii si rusii au invadat de-a lungul timpului Budapesta. Rataceste prin galeriile superbe de arta, gazduite de aceasta cladire in stil neo-clasic, construita intre anii 1837 si 1846, admira artefactele acestor epoci si fii martor al momentului in care Ungaria a fost declarata republica in data de 23 octombrie 1989, odata cu prabusirea comunismului.

Arhitectura de clasa

Muzeul de etnografie merita vizitat pentru colectia sa fabuloasa de artefacte istorice si culturale, pentru exponatele sale variate (nu mai putin de 192000!), datand inca din Epoca Bronzului, aproximativ din anul 2000 i.e.n. Va fi o adevarata calatorie in timp, pe masura ce parcurgi fiecare galerie care te va aduce tot mai aproape de epoca contemporana. Dar motivul principal pentru care trebuie sa faci o vizita la acest muzeu este acela de a admira magnifica sa intrare din marmura. Initial curte regala a Palatului Justitiei, construit intre anii 1893-1896, amestecul de elemente arhitecturale renascentiste, baroce si clasice se regaseste in structura scarilor, in coloanele corintice si pardoseala incrustata a cladirii. Acum devine limpede de ce aceasta constructie a servit drept decor pentru multe dintre filmele ce evoca epoca Renasterii.

Palatul Parlamentului aflat in apropiere (construit intre anii 1885-1904) este o constructie la fel de fascinanta, cu cupola sa de culoare rosie, aflata la 96 metri inaltime, arhitectura in stil neo-gotic si baroc, decorat cu 233 de statuete, 27 de porti, 10 curti interioare si 691 de incaperi. Turul acestei cladiri reprezinta o experienta de neuitat, fie si numai daca faci o plimbare in jurul ei.

Palatul Parlamentului, cu a lui cupola rosie

Dealul aflat in apropiere iti ofera panorama orasului Budapesta si poti petrece cu usurinta aici o zi sau doua, explorand muzeele din zona, Palatul Sandor si Castelul Buda (care adaposteste Galeria Nationala a Ungariei), toate intr-un oras medieval perfect conservat, la a carui frumusete contribuie si stradutele sale pietruite. E bine sa incepi turul acestei zone din Piata Batthany Square, aflata langa Dunare si sa urci aproximativ 1,5 kilometri pe deal, prin suburbiile Budei, pentru a te familiariza cu modul de viata al oamenilor din partea locului.

Doua atractii turistice cu adevarat spectaculoase, aflate la mica distanta una de cealalta, in Piata Sfanta Treime, sunt Biserica Matyas, cu acoperisul sau din mozaic si Bastionul Pescarului, aceasta sectiune a zidului medieval aflandu-se in grija pescarilor si fiind incadrata de turle ascutite care arata de parca ar fi desprinse dintr-un basm cu zane.

Piata Centrala din Budapesta este un amestec cultural de magazine de suveniruri, standuri cu mancare si delicatese, care iti ofera o mostra a bucatariei unguresti. Incearca preparate traditionale precum carnati, salam, branza, sunca, produse de patiserie si gulas, toate condimentate cu boia de ardei iute si care iti lasa gura apa, dar in acelasi timp in flacari. Rezerva-ti un moment pentru a admira structura de grinzi din otel din aceasta piata si daca ti se pare oarecum cunoscuta, este pentru ca ea a fost proiectata de catre Gustav Eiffel, cel al carui nume se leaga de simbolul orasului Paris.

Celebrul pod cu lant

Pentru a nu rata nimic din ceea ce trebuie sa vezi in Budapesta, ai nevoie de o saptamana intreaga pe care sa o petreci aici. Printre lucrurile obligatoriu de facut in capitala Ungariei, se numara: traversarea fluviului Dunarea si a Podului Lantului, o incursiune in baile termale din oras, o plimbare in Piata Eroului si o vizita la Baile Szechenyi, aflate in apropiere si, de asemenea, vizite la multele muzee din oras.

Vei descoperi faptul ca ungurii sunt foarte dornici sa-ti arate orasul, cu acea mandrie extrem de evidenta intr-o tara care si-a castigat de putina vreme libertatea politica si culturala.

Orasul e recunoscut pentru numeroasele lui bai termale

O vizita in orasul Budapesta echivaleaza cu a te juca cu cubul Rubik, creatia ungurului cu acelasi nume. Oriunde te-ai duce, te confrunti cu intrigantele combinatii pitoresti. Vei fi pus in fata dilemei: sa o iau pe aici pentru a vizita un muzeu de istorie sau pe aici, pentru a ajunge la o baie termala? Sa merg in aceasta directie catre un palat sau pe acolo pentru a ajunge in orasul istoric de pe deal? Orice ai alege, Budapesta te va fascina. Iar acum este momentul sa te indrepti catre ea, cat inca preturile sunt foarte rezonabile pentru turisti.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!