florenta
Foto: RudyBalasko
Europa

10 lucruri interesante despre Florenta

Florenta, acest important oras turistic al Italiei, capitala a superbei regiuni Toscana, are cateva “secrete” pe care, probabil, nu le stiai. Dar despre care ai ocazia sa afli acum:

1. Strazile orasului se pot numi intr-un fel la inceputul lor si altfel acolo unde se termina. De exemplu, Via Martelli este strada care da in Piata Domului si care, la prima intersectie se transforma in Via Cavour.

2. Via Chiantigiana este cea mai frumoasa ruta din Italia. Trecand prin podgorii si tinuturi impadurite, ea inconjoara Florenta, legand-o de Siena.

3. Fiasco este un cuvant italian care se refera la o sticla sau la un recipient cu gat lung. Conform DEX, fiasco – inseamna insucces, nereusita. Cuvantul vine de la expresia italiana fare fiasco – a fabrica o sticla. Care e legatura… nu se stie. In prezent, vechile restaurante trattoria se  numesc inca ‘fiaschetteria’ – taverne ale oamenilor muncii.  Aluzie la zilele in care erau cunoscute drept taverne in care se servea vin toscan bun si ieftin, iar mai tarziu specialitati toscane care mergeau la fix cu vinul.

4. Cum mananca de fapt italienii pastele? Tehnica corecta este aceea de a aduce pastele langa marginea farfuriei, nu in centru, ci – imaginandu-ti ca farfuria e cadranul unui ceas – la ora 12, apoi rasucind pastele in jurul furculitei, ajutandu-te de marginea veselei.

5. In anul 1339, Florenta a devenit primul oras din Europa care avea strazi pavate.

strada florenta
Foto: rabbit75_cav

6. Florenta a fost leaganul familiei Medici din secolul 14 pana in secolul 18, a lui Leonardo da Vinci, Niccolo Machievelli, Galileo Galilei, Amerigo Vespucci, Donatello, Raffaele, Roberto Cavalli, Guccio Gucci, casa de moda Gucci fiind fondata in Florenta in anul 1921.

7. Marele Ducat al Toscanei a fost primul stat care a abolit pedeapsa cu moartea, in noiembrie 1786.

8. Florenta a trecut prin doua inundatii, in aceeasi zi a anului: pe 4 noiembrie 1333 si pe 4 noiembrie 1966.

9. Stiai ca limba italiana si-a stabilit forma legala in primii ani ai secolului 14, datorita operei lui Dante Alighieri, cel care a amestecat dialectele vorbite in sudul Italiei, in special cel sicilian, cu cel florentin, in opera sa epica cunoscuta de toata lumea sub numele de Divina Comedie? Opera atat de iubita a lui Dante a fost citita in toata Italia, iar dialectul sau scris a devenit in Italia un dialect standard, pe care toti italienii educati il pot intelege. Dante este inca recunoscut drept cel care a revolutionat limba italiana si, astfel, dialectul vorbit in Florenta a devenit baza a ceea ce este astazi limba oficiala a Italiei.

10. Florence Nightingale, care s-a remarcat prin revolutionarea domeniului asistentei medicale, si-a luat numele dupa orasul in care s-a nascut.

Citeste si: Ghidul turistic al orasului Florenta

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!