marea moarta
Foto: vvvita
Asia

O vizita la Marea Moarta

Acum 2,000 de ani, cel mai mare filozof al antichitatii, Platon, îngrijit într-un anumit moment al vietii sale de medici-magi egipteni, declara sententios: ” marea spala toate relele omului„. Marea Moartă, este o sursa unica de apa, deosebita de oricare alta de pe fata pamantului. Este cea mai joasa (-400 m sub nivelul Oceanului Planetar), este cea  mai sarata dintre toate sursele naturale de apa si are o compozitie chimica deosebita.

vizita la marea moarta
Marea Moarta, un loc de vizitat macar o data-n viata

Fara indoiala, regina Cleopatra a reprezentat un ideal de frumusete pentru lumea antica. Ultima Regina a Egiptului, cultiva frumusetea ca pe o arta. Din trusa ei de infrumusetare nu lipseau laptele de capra si magarita, mierea de albine, aloe vera, mineralele si namolul de la Marea Moarta, uleiul de chimen negru si fardurile pentru ochi specifice Orientului.

Regina a obtinut exclusivitate pentru producerea cosmeticelor, produselor farmaceutice si extractelor de la Marea Moarta, dupa ce Marc Antoniu a cucerit zona de dragul ei. Caravanele sale de camile strabateau desertul Sinai pentru a aduce extractele minerale si namolul din Marea Moarta. Ea este o curiozitate si un dar al naturii. De-a lungul istoriei, locul a fost renumit pentru valoarea sarii, mineralelor si a climei speciale in tratarea unor afectiuni.In Marea Moarta se gasesc 26 de minerale, printre care magneziu, calciu, brom si potasiu. Comparativ cu 3% continut in saruri ale apei marii obisnuite, apa Marii Moarte contine 32% saruri si minerale, acesta fiind si motivul pentru care plutim in apa Marii Moarte. Din aceste minerale, combinate cu uleiuri aromatice presate la rece, namol si alte ingrediente naturale, au fost manufacturate primele produse cosmetice si de ingrijire corporala (sapunuri, creme, uleiuri, masti), care au facut celebra frumusetea femeilor din Levant si Egipt.

Peisaje splendide la Marea Moarta

Locuri de vizitat

Dintre locurile care merită vizitate amintim:  peștera în stâncă de la Qumran* – sediul sectei precreștine a esenienilor, fortăreața Masada**, locul în care a fost situat orașul biblic Sodoma,**.

Masada

*    În grotele care se află în nord-vestul mării în apropierea așezării Qumran, între anii 1947-1956 au fost găsite Manuscrisele de la Marea Moartă. Circa 900 de manuscrise, în limbile ebraică, greacă și arameică, Scrierile conțin cea mai completă copie a cărții lui Isaia, texte de rugăciuni, interpretări biblice, fragmente de poezii, texte de înțelepciune, dar și o listă a tuturor locurilor funerare unde erau ascunse obiectele sacre și profane ce alcătuiau tezaurul Templului de la Ierusalim înainte de a fi distrus de către romani în anul 70 d.Hr.

** Masada a fost o fortăreață cu o poziție strategică însemnată, pe o colină situată în pustiul Regatului Iuda, pe malul vestic al Mării Moarte. Masada a fost ultimul refugiu al rezistenței antiromane a iudeilor. Rezistența împotriva unor forțe militare mult superioare și moartea asediaților constituie până azi un simbol al dorinței de libertate a iudaicilor. Curajul lor a fost admirat chiar și de către romani.

*** Sodoma si Gomora au fost două cetăţi la sud de Marea Moartă, care conform Bibliei, au fost distruse din porunca Domnului, pentru desfrânarea de acolo. Tot aici Femeia lui Lot , care a privit în urmă împotriva sfatului îngerilor, a fost prefăcută într-un stâlp de sare (Facerea 19:1-26).

La Marea Moarta se pot face tratamente pentru numeroase boli dermatologice

Oricat de mult a evoluat medicina, exista inca boli misterioase ale caror cauze medicii nu le-au determinat cu exactitate. Sunt afectiuni grave, care necesita tratamente indelungate care doar amelioreaza suferintele pe perioade scurte de timp.

Regiunea Marii Moarte este renumita la nivel mondial pentru tratarea eficienta a bolilor dermatologice, in special psoriazisul, dermatita atopica si vitiligo. Pe langa aceste boli dermatologice, exista o ameliorare a simptomelor la toate bolile reumatice, la mai multe boli pulmonare cronice, cum ar fi astmul si fibroza chistica, uveita, boala Crohn si bolile cardiace.

Va recomandam un program amplu de reabilitare medicala pentru terapia individuala a diferitelor patologii, sejururi de  7 ,14 sau 21 de zile, in functie de diagnosticul si gravitatae afectiunii dvs.

Astazi cele mai cunoscute statiuni sunt: Ein Bokek, Ein Gedi, Mineral Beach , Kalia. cu o varietate de hoteluri de la 2* la 5*.

Booking.com

About the author

Alina Giurgiu

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută zboruri și hoteluriBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!