Dosar Japonia Jurnal de bord

Miyajima, o insula romantica

La aproape o ora de mers de Hiroshima se afla o insula faimoasa pentru imaginea unei uriase porti torii care o “vegheaza” din apa si care, in momentul fluxului, pare ca pluteste deasupra norilor. Miyajima. In traducere, insula altarului. Oficial, insulita se numeste Itsukushima insa altarul shintoist pe care-l adaposteste si-a pus atat de mult amprenta pe imaginea ei, incat i-a “afectat” si numele.

Miyajima, o insulita a pacii, langa Hiroshima

De la inceput spun ca, daca vizitezi Japonia, sa nu care cumva sa nu te abati, fie si numai pentru cateva ore, pe Miyajima, unul dintre cele mai frumoase si romantice locuri din lume. Se ajunge cu vaporasul (drum de circa o jumatate de ora) si, imediat dupa debarcare, vei merge catre altarul shinto -drum de 10 minute pe care-l vei parcurge printre caprioare salbatice, de tipul celor din Nara (sunt peste 2000 aici). Situata intr-un decor natural exceptional, insula emana liniste si mister. E invaluita in paduri seculare si e “girata” de un munte (Misen) nu foarte inalt (varful de 530 metri) dar sacru. Altarul Itsukushima e construit pe apa si are certificatul de nastere in anul 593, la marimea din prezent ajungand in 1168. Arhitectura lui este fabuloasa, locul fiind considerat drept “comoara nationala” de catre guvernul japonez. Consta intr-un complex de cladiri care include altarul principal, alte cateva temple, o scena de dans si multe poduri. In timpul fluxului, ai senzatia ca totul pluteste.

Plimbarea pe insula este activitatea principala (si recomandabila). Mai ales daca prinzi o zi in care nu sunt multi turisti. Poti manca niste stridii excelente (testate!), asortate la un pahar de sake sau sochu. Poti hrani caprioarele sau pur si simplu poti sa pasesti in liniste pe cararile insulei pentru ca seara te cazezi la un ryokan, hotel traditional in care vei dormi pe tatami dar vei intelege si percepe mai bine ce inseamna sa fii japonez.

Poarta torii strajuieste insula
In timpul fluxului (nu e cazul aici) apele se ridica si poarta de impresia ca pluteste
Altarul shinto Itsukushima e o frumusete a arhitecturii
Acelasi rosu vermillon domina peisajul shintoist
Podurile din Miyajima dau insulei un farmec aparte
Turistii admira minute-n sir maretia portii torii
Cand apele scad, poti ajunge chiar langa poarta
Caprioarele salbatice sunt mai degraba domestice. Si impanzesc insula: peste 2000
Cand e vremea urata, unele caprioare se adapostesc sub poduri
Nu lipsesc nici templele budiste
Linistea stradutelor cu aer traditional din Miyajima
Pentru cei flamanzi: stridii la gratar
Micutul port
Invaluita in ceata, in ninsoare sau in ploaie, poarta torii ramane simbolul insulei Miyajima
Muntele sacru Misen

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!